top of page

Högre krav på organisationen när upphandlingen ska vara hållbar

28 mars 2018 14:18:00

Vår medarbetare Isabell har deltagit HUTSkånes omgång av spelet Procura och så här reporterar HUTSkåne om det via mynewsdesk.com


 – Precis som spelet visar har många verksamheter sakta men säkert ökat sin medvetenhet om hållbarhet och ser upphandling som en möjlighet att uppnå viktiga saker och det är så klart bra. Men när man gör det och har höga ambitioner i början så blir det ett helt annat tryck på inköpsavdelningen än tidigare och det måste man hantera, säger Isabell. 


Isabell arbetar med beställarkompetens och upphandling inom samhällsbyggnadssektorn, bland annat genom programmet ”Innovativt och hållbart samhällsbyggande i världsklass” för att lyfta upphandling till en strategisk nivå. Hon säger att man måste tillsätta resurser och ibland rigga om inköpsavdelningen om man verkligen vill jobba på det här sättet. Hennes uppdrag är, i sammanfattad form, att hjälpa organisationer med den omställningen. 


– Jag tycker att upphandling är superspännande. Det rymmer så många möjligheter men det krävs att man jobbar med beställarkompeten och har tillräckliga resurser för att kunna jobba med det på ett bra sätt. 


Varför ville du spela Procura? 


– Det var en möjlighet att träffa er och andra aktörer som tycker att detta är intressant. Jag tycker att det är roligt att ni har valt att ta fram ett spel, det fångar mycket av problematiken. Vi jobbar ju också själva en hel del med interaktiva verktyg, och såg det som en spännande möjlighet att vi också skulle kunna flagga för spelet, säger Isabell. 


Men det är ett rollspel. Blir det trovärdigt? 


– Ja, det tycker jag. Det visar tydligt att om man gör vissa val initialt i processen så kommer det påverka både utfall och resursbehovet. Utifrån min erfarenhet av arbetet med processledning är det viktigt att göra medvetna val i början och ha koll på vad det innebär genom hela processen för att uppnå goda resultat, säger hon.


SPELA PROCURA 

En spelomgång tar cirka 1,5–2 timmar med diskussioner. Den går att kombinera med längre eller kortare presentationer av något aktuellt tema kring inköp. Upp till 25 personer kan spela samtidigt. Vi kommer gärna ut till er kommun eller organisation och leder spelet på plats. 

Kontakta Helena Nilsson, helena.nilsson@hutskane.se, 076-211 98 07 eller Helena Thelander, helena.thelander@hutskane.se, 0708-93 11 03.


Vill du veta mer om beställarkompetens och upphandling inom samhällsbyggnadssektorn, kontakta Isabell

bottom of page